סמינר מחקר 26 לדצמבר: יותם צאל (האוניברסיטה העברית) - טבע עובר לסוחר: המהפכה הצרפתית ומקורות הפחלוץ המודרני

יום שני 26.12.2022, שעה 18:00, בניין גילמן חדר 449.

23 דצמבר 2022

יותם צאל

האוניברסיטה העברית

טבע עובר לסוחר: המהפכה הצרפתית ומקורות הפחלוץ המודרני

שאלת הקשר בין תרבות לטבע מעסיקה פילוסופים, אנתרופולוגים והיסטוריונים במאות השנים האחרונות. פחלוץ הוא דרך טובה לגעת בשאלה זו, משום שהחיה המפוחלצת נמצאת בדיוק באזור התפר בין טבע לתרבות. בהרצאה זו אעסוק במקום של טבע בתוך תרבות באמצעות בחינה של התהוות אמנות הפחלוץ המודרנית לאחר המהפכה הצרפתית. בשנת 1819, אוסף ענק של פוחלצי חיות ודגימות אחרות של יצורי טבע הועבר מפריז לאדינבורו. שנה לאחר מכן, תורגם מדריך הפחלוץ של בעליו, לואי דופרן, שטבע את המונח ״פחלוץ״, מצרפתית לאנגלית לשימושם של מוזיאונים ומטיילים בעולם דובר האנגלית. מחקר ארכיוני ושיטות חישוביות מאפשרים לשרטט את תהליכי הובלת האוסף, ואת התרגום והקבלה של המדריך. גרסה פריזאית זו של עולם הטבע, שהייתה מעודנת, משוכללת ומחויבת לכללים נוקשים, העניקה לצרפתים יתרון תחרותי בשוק הטרנס-לאומי השוקק של מכירה וקנייה של פוחלצים בראשית המאה התשע-עשרה.

התכנסות לקפה וכיבוד קל בשעה 17:45 ליד חדר 449

יו"ר: שאול קציר